Genel Tarihçe

 

Sungurlu köyünün kesin bir yazılı tarihi bulunmamakta olup Osmanlı devletinin kuruluşundan sonra Orhan Gazi zamanında İzmit bölgesinin Akçakoca bey tarafından fetih edilmesiyle Türk yerleşimine açılan bölgeye manav olarak tabir edilen Türkmen boylarının yerleşmeye başlamasıyla bu bölgeye geldikleri ilk yerleşim alanı olarak eski köy adı verilen bölgeye yerleştikleri burada su sıkıntısı çektiklerinden köyümüzün şu anki kurulan yerleşim alanındaki su kaynağı burada yerleşik düzen kurmuşlardır.

İlk yerleşen hanelerin 5 aile oldukları sonradan komşu köyden gelen hane ile birlikte 6 hane olarak kurulduğu bu haneler; Demirci oğulları,Eskici oğulları,Sarı Osman oğulları,Mazin oğulları , Hacelli oğulları oldukları bu ailelerin bugüne kadar Sülaleleri gelerek köyümüzün şu anki nüfusunu oluşturmaktadır.

Köyümüz Kuruluşundan 1968 yılına kadar Kocaeli sınırları içerisinde kalmış bu yıldan sonra referandum ile İstanbul iline bağlanmıştır.

Köyümüzün Çevresinde çok eski yıllara dayanan tarihi kalıntılara rastlanmaktadır.

Bunlar; köyümüz çevresine defineciler tarafından çıkarılan lahit mezarlar , Taştan yapılmış katlı mezarlar gibi çeşitli uygarlık mezarlarına rastlanmaktadır.Hisar tepede bulunan Bizans’ın uç kalesi sanılan kale kalıntıları ve çevresini çeviren taş duvar bulunmaktadır.

Dere boyunda kurulmuş su değirmeni kalıntıları ve bunlara su sağlayan su bentleri bulunmaktadır.Yaşam alanı olarak kullanıldığı sanılan fırın kaya mağarası gibi mağaralar bulunmaktadır.Çanak deresindeki tarihi bilinmeyen taş kesme ocağı gibi tarihi alanlar bulunmaktadır.