Dernekten Haberler

 

2/B Arazileri Kullanıcı Listelerini aşağıdaki linkten bakabilirsiniz....


http://www.ist-def.gov.tr/duyurular/2B/2BListe.php


Not: KÖyümüzün 2/B alanları kadastro geçmediğinden dolayı Şuanda kayıtlı olmamaktadır. Sadece Kalemköy Mıntıkasında olan arazilerin isim ve soyad yazarak Çıkıp çıkmadığına baka bilirsiniz

2/B ARAZİLERİ SATIŞINA İLİŞKİN 6292 SAYILI KANUN

31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan ve 6831 sayılı Kanununun 2/B maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırlarına dışına çıkarılan arazilerin kullanıcılarına satışına ilişkin Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun26.04.2012 Tarihli ve 28275 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yapılan düzenlemeyle; bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olması nedeniyle Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan alanlarla ilgili öteden beri süregelen sorunların çözüme kavuşturulması, daha önce tapu verilmiş ancak 2/b olması nedeniyle tapusu iptal edilmiş olan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi, taşınmazların kullanıcılarına satılması ve buradan sağlanacak maddi kaynağın öncelikle nakledilecek orman köylülerine ait taşınmazların kamulaştırılması, tarım alanı olarak kullanılmasında yarar görüldüğü için orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin ıslahı, imar ve ihyası, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve yeni orman alanlarının tesisi için kullanılması amaçlanmıştır.

Kanuna göre 2/B taşınmazlarını doğrudan satın alma hakkına sahip olanlar; 3402 sayılı Kanuna göre Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce düzenlenen güncelleme listeleri ve kadastro tutanaklarında veya kesinleşmiş mahkeme kararlarında, 2/b taşınmazlarının 31.12.2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler ile bunların mirasçıları ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra noter tarafından düzenlenecek muvafakatname vermeleri şartıyla bunların akdi halefleridir. Doğrudan satın alma hakkından yararlanacakların Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 AY içinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra güncelleme listeleri veya kadastro tutanakları düzenlenecek taşımazlar için; Kadastro tutanaklarının kesinleştiği veya güncelleme listelerinin tescil edildiği tarihten itibaren 8 AY içinde başvuruyapmaları ve satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca Tapu ve Kadastro veya imar mevzuatına göre adlarına tapu oluşturulan, devlet tarafından kişilere satılan, dağıtılan trampa edilen, bedelli veya bedelsiz olarak devredilen veya iskânken verilen ya da özelleştirme suretiyle satılanlar ile hisseleri devredilen özel hukuk tüzel kişileri adına kayıtlı olan taşınmazlardan orman sınırları dışına çıkarıldığı gerekçesiyle tapuları iptal edilen taşınmazların eski kayıt maliki olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri Kanunun yayım tarihinden itibaren 2 YIL içinde başvurmaları halinde taşınmazlar bedelsiz olarak kendilerine iade edilebilecektir.

Kabul edilen Kanunla 2/b taşınmazlarının satış bedeli taşınmazın rayiç bedelin %70’i olarak belirlenmiştir. Peşin veya taksitle ödeme imkânı getirilmiştir. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde satış bedelinden %20, en az yarısının peşin ödenmesi halinde satış bedelinden %10 indirimuygulanacaktır. Taksitli ödemelerde bedelin; % 10’u peşin ödenecek, kalanı İlimizde 3 yıl içinde 6 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilecektir.

Doğrudan satın alma hakkından yararlanacaklardan başvuru sırasında satış bedelinden mahsup edilmek üzere İlimizde olan yerler için 2.000 TL başvuru bedeli alınacaktır. Bir kişinin birden fazla taşınmazın kullanıcısı olması halinde her bir taşınmaz için başvuru bedeli yatırılacak ve ayrı makbuz kesilecektir. Bir taşınmazın birden fazla kullanıcısı bulunması halinde her kullanıcının ayrı ayrı başvuru bedeli yatırması gerekmektedir. İade edilecek taşınmazlar için yapılacak başvurularda, başvuru bedeli alınmayacaktır.

3402 sayılı Kanuna göre Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce düzenlenen güncelleme listeleri ve kadastro tutanaklarına göre düzenlenen, 2/B taşınmazlarının kullanıcılarını gösterir bilgi amaçlı listeler Belediye, Kaymakamlık, Mahalle Muhtarlıkları Hizmet Binalarında ve Defterdarlığımız web sitesinde ilan edilecektir.

Başvuru Yapılabilecek Yerler;

İstanbul Defterdarlığı ile tüm Mal Müdürlüklerine başvuru yapılabilecektir.

Başvuru Sırasında Gereken Belgeler;

- Başvuru dilekçesi,

- Nüfus cüzdanı fotokopisi,

- Başvuru bedelinin yatırıldığına ilişkin belge veya makbuz,

- Son 5 (beş) yıl için ödenmiş ecrimisil bedelleri varsa buna ilişkin belge,

- Kanuni mirasçılardan veraset ilamı belgesinin onaylı örneği,

- Akdi haleflerden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenmiş hak sahibi veya mirasçılardan alınmış noter tasdikli yazılı muvafakat,

- Tüzel kişiler için ayrıca gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi,

Başvuru Bedelinin Yatırılabileceği Yerler;

- Tüm Mal Müdürlüklerine,

- İstanbul Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğüne,

- Ziraat Bankası tüm şubelerine; İnternet Şubesi '2/B ve Tarım Arazileri Tahsilat Hesabı'na,

- Vakıflar Bankası, Halk Bankası tüm şubelerine

Başvuru işlemlerinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için hak sahiplerinin başvuru sırasında gerekli tüm belgeleri tam olarak ibraz etmeleri ve başvuru dilekçesinin eksiksiz olarak doldurmaları önem arz etmektedir.

İstanbul İlinde bulunan 2/B taşınmazlarından Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce 3402 sayılı Kanuna göre güncelleme listeleri ve kadastro işlemleri tamamlananlar aşağıdaki listede belirtilmiştir.

İlçe

Taşınmaz Adedi

Kullanıcı Sayısı

Beykoz

18.748

25.330

Çekmeköy

3.390

4.815

Ümraniye

13.039

15.725

Üsküdar

936

1.351

Kartal

15

15

Maltepe

16

15

Pendik

791

1003

Sancaktepe

1551

1874

Sultanbeyli

15.573

16873

Şile

2.877

7.392

Tuzla

56

45

Kağıthane

78

87

Sarıyer

336

583

Şişli

165

266

Arnavutköy

415

440

Başakşehir

8

10

Çatalca

2.288

2.886

Silivri

1.988

2.705

Eyüp

720

840

Sultangazi

39

38

Toplam

63.029

82.293