Köyümüzden Haberler

 

Köyümüzde Derneğimizin Düzenlediği Geleneksel hale gelen hıdırellez şenliklerini kutladık.

Köyümüze Hıdırellez şenliğine ŞİLE Kaymakamı sn.Şükrü GÖRÜCÜ , başkan yardımcısı sn Turen TEMEL il genel meclisi daimi üyesi sn.Orhan ERTÜRK, Şile Ak parti ilçe başkanı sn.İlhan OCAKLI, köy muhtarı Cavit AY Parti temsilcileri başta olmak üzere çevre köy muhtarları ve Çevre köy sakinlerİi katıldılar.

Hıdırellez Şenliğimizde Yalnız bırakmayan tüm katılımcılara şenliğimizde emeği geçen herkese ve tüm köylülerimize Teşekkür ediyoruz…

Dedelerimizden bu yana gelen hıdrallez etkinliklerini yaşatmak için derneğimizin her yıl mayıs ayının ikinci haftasına gelen Pazar günü düzenlediği hıdrallez etkinliğine benimde bir katkım olsun diyorsanız lütfen derneğimizle irtibata geçin. Bu katkılarınız maddi manevi ve fikirsel yönden bizimle paylaşınız.

HIDRALLEZ NEDİR ?

Hıdrallez türk dünyasında bahar bayramıdır Hızır peygamber olarak adlandırılan hıdırellez günü Hızır ve İlyasın yer yüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.

Hıdırellez günü miladi takvime göre 6 mayıs eski takvime göre 23 Nisan günü olmaktadır.

6 Mayıstan başlayıp 4 Kasıma kadar olan süre Hızır günleri adıyla yaz mevsiminin başlangıcı 8 Kasımdan 6 Mayısa kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla Kış mevsimini oluşturmaktadır.Bu yüzden 5 Mayıs günü Gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlama gelmektedir.

Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik ağaçlık alanlarda su kenarlarında bir türbe yada yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdırellez’ de baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ve taze koyun peyniri yeme adeti vardır.Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır.Bu günlerde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıkdan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşeceğine inanılır.

Baharın gelişi ve Doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır Böylece bir bahar bayramı olan bu hıdırellez evrensel bir nitelik kazanmıştır

Köyümüzde eski hıdırellezler

Köyümüzde hıdırellez bir gün öncesi hazırlıklarla başlar yatırın olduğu yer güzelce temizlenir köyde ve dağda keçisi ve koyunu bulunanlar birer ikişer kuzu ve teke getirirler ve bunları keserek köyün aşçısına teslim ederler köy hanesindede bir gün önceden hazırlıklar başlar.Bazı köy kadınları toplanarak köy camisinin temizliğini yaparlar.

Hıdırellez günü sabahı köy aşçısı ve yardımcıları et, pilav ve komposlo kazanlarını hazırlayarak yemekleri pişirirler. Bununyanında her hane kadınlarıda evlerde diğer yemeklerden oluşan siniler hazırlarlar.

Köyün ileri gelenleri misafirleri köy meydanında karşılar ve şenlik alanı gibi kalabalıklaşır. Öğle namazı cami de kılındıktan sonra köyün ileri gelenleri hafızlar ve misafirlerle hıdırellez yeri olan türbenin olduğu yeşillik alana geçerler.Köy hanelerinden gelen tepsiler kuzu etleriyle birlikte misafirlere ve köylü halkına ikram edilir.İkramdan sonra türbenin yanında mevlit okunarak kutlamalar başlar bir bayram havasında sohbetlerle devam eder.

Hıdırellez günü çocuklar için bambaşka bir gündür. Çocuklar sabah kalktıklarında gruplar halinde keçi koyun ve hayvan sürüleri olan yani peynir yapılar hanelere giderek oralarda ellerinde bulunan torbalara taze peynir toplarlar.Bu durumu bilen hayvan sahipleri onları o heyecanla beklerler ve Çocuklar bir koşturma içinde olurlardı.

Hıdırellez günü köy insanlarımızda ağılları ziyaret eder o ikramlara katılırlar ve sohbetler yaparak hıdırellez gününü bir şev içinde kutlarlardı.

Günümüze baktığımızda ekonomi canavarı bu geleneklerimizi yok etmeye yutmaya başlamıştır bu yüzden geçmişimizi unutmamak ve yaşatmak için derneğimiz çaba göstermektedir.Bunun için gelin birlik olalım.